Back-up naar een externe harde schijf.

Waardevolle externe harde schijf.

Een externe harde schijf lost al uw problemen op. De harddisk is zo’n beetje het meest gevoelige onderdeel van uw computer. Dit opslag medium bestaat uit roterende uiterst gevoelige schijven en mechanische armpjes met leeskoppen. Deze onderdelen en dan vooral de roterende schijven zijn het meest gevoelig voor storingen van alle onderdelen in uw computer. En om u nog banger te maken, op dit onderdeel worden al uw foto’s, muziek, films en andere data bewaard. Belangrijke informatie die u niet kwijt kan raken.

 

Externe harde schijf duur of niet?

Het begint bijna een cliché te worden, maar eerder genoemde is reden genoeg om voor goede back-ups te zorgen. Computernoobs raad u aan ten allen tijden te zorgen voor een recente back-up, maar hoe? Simpel. Een usb-stick of dvd heeft gewoonweg te weinig capaciteit om al die data van uw harde schijf te back-uppen. Daarom is een externe harde schijf misschien wel de mooiste, makkelijkste en goedkoopste manier om al uw data ergens anders op te slaan. U vraagt zich af goedkoop? Ja zo’n apparaat kost u weer €100,- daar heeft u helemaal gelijk in. Maar rekent u eens uit wat het gaat kosten, als uw schijf wel crasht. U wilde namelijk niet al die mooie vakantie foto’s kwijt, laat staan die belangrijke word documenten. Dus u gaat hem laten repareren. Dit is een secuur werkje dat verricht wordt in een stofvrije ruimte. Dit kan oplopen tot enkele honderden euro’s, soms wel duizenden. Had u nu maar zo’n externe harde schijf gekocht!

Verschillende externe harde schijf aansluitingen.

Een externe harde schijf is met drie verschillende aansluitingen te krijgen: USB, Firewire en eSATA. Firewire is de oudste aansluiting van de drie en werd in het verleden voornamelijk gebruikt voor video apparatuur. USB 2.0 is een goedkopere oplossing dan firewire met meer keuze en doet niet onder in snelheid. eSATA is een aansluiting die in 2004 gestandaardiseerd is. Voordeel is dat het sneller is dan USB 2.0, omdat het SATA bus signaal niet omgevormd hoeft te worden. eSATA is net als USB 2.0 hotswap (apparaten zijn aan te sluiten terwijl het systeem draait). eSATA is simpel een externe SATA aansluiting aan de achterkant van de computer. Nog in opkomst, maar we gaan ze steeds meer zien. Voor nu is een externe harde schijf met usb 2.0 aansluiting de beste keus USB 2.0 tegenwoordig wel standaard). En het mooiste is dan nog een 2,5inch harde schijf. Deze externe harde schijf pakt zijn stroom van de usb poort, zodat u maar één kabel aan te sluiten heeft.

Keuze gemaakt? Harde schijf gekocht?

U heeft een keus gemaakt de schijf is aangesloten op uw computer en een nieuw schijfstation is terug te vinden in de Windows verkenner. En nu? Nu is het tijd om een back-up te maken van uw data, maar hoe?

Externe harde schijf back-ups in Windows Vista.

Heeft u Windows Vista dan treft u het. Windows Vista heeft hier namelijk over nagedacht hoe zij het makkelijker kan maken om een back-up te creëren. Druk op het start menu. Onderin het zoekopdracht starten veld typt u back-upcentrum. Start het back-upcentrum de stappen worden nu aan u voorgesteld om een back-up te maken. Volg deze stappen. Wanneer de back-up voltooid is bent u klaar.

Externe harde schijf back-ups in Windows XP.

Windows xp wordt een iets ingewikkelder verhaal, omdat xp niet standaard een programma aan boord heeft om een goede back-up naar een externe harde schijf te maken. Hiervoor is uiteraard wel software te downloaden. En nog gratis ook. Cobian back-up is een gratis back-up tool die u kunt downloaden op deze website: http://www.educ.umu.se/~cobian/cobianbackup.htm

- na het downloaden kunt u dubbel klikken op het bestand om cobian back-up te installeren. Volg de instructies op het scherm.

- Cobian voert zijn back-up taken in de achtergrond uit. Na installatie vindt u rechts onderin bij de klok een icoontje van een maansikkel. Klikt u hierop met uw rechter muisknop. Een menu verschijnt waarin u cobian kunt opstarten.

- Er verschijnt een scherm waarin u een nieuwe back-up taak kunt aanmaken. Selecteer in het tabblad files alle mappen die u mee wilt nemen in de back-up. Bij destination klikt u op het geopende mapje om te bladeren naar de locatie waar de back-up opgeslagen dient te worden. Blader hier naar de nieuwe externe harde schijf en selecteer deze. In het tabblad schedule kunt u aangeven hoe vaak, welke tijd en welke dag er een back-up gemaakt moet worden.

- Klik op sluiten. De back-up staat nu ingepland om te starten op de door u aangegeven tijdstippen. En wordt opgeslagen naar uw tweede schijf.

Als u problemen heeft met het maken van een back-up naar uw externe harde schijf dan weet u ons te vinden voor de oplossing.

 

 • Externe harde schijf Merken

  Hitachi
  Maxtor
  Samsung
  Seagate
  Western Digital